27. mars 2009

Franske fornemmelser

Det går plutselig opp for meg at det snart er påske. Et håndlaget spiselig kunstverk lyser mot meg fra det ene vinduet hos Pascal i Henrik Ibsens gate 36.

Pascal konditori

Disken bugner av påskeegg og deilige kaker i alle varianter. Kjempeegget er laget av sjokolade og om du ønsker deg et slikt er det bare å bestille.
Pascal konditori

Her er godsakene ferdigpakket og klare for levering.
Pascal konditori

Dersom du vil vente med påskeeggene, kan sikkert noen av kakene friste.

Pascal konditori

Du kan lese om Pascal Dupuy og kunstverkene hans på hjemmesiden: Pascal

Deilig Dekor - ABC i ord og bilder


Etter mye fomling og balansering mellom alle bordene, får jeg endelig slått meg ned ved en ledig plass innerst i Kaffebaren. Jeg prøver å oppnå kontakt med servitøren, men det er ikke enkelt. Han har tatt på seg store øreklokker for å holde lydene ute.


Jeg skjønner jeg må være tålmodig og benytter ventetiden til å titte rundt meg på de andre gjestene. Det forelskede paret ved nabobordet har bare øyne for hverandre.


Det er opplagt at de er en del av Barnevognmafiaen. Ungen ligger henslengt i barnevogna, vifter med beina og dætten fyker ut og inn av munnen med voldsom fart.


Så plutselig er den der! Kaffen!


Det er flere bidrag å finne hos Petunia! Bli med på ABC i ord og bilder du også!

26. mars 2009

Fargesprakende på veggen ved Sagene Samfunnshus

Treet i trappa

På veggen ved trappa som går opp fra Sagene Samfunnshus er det dekorert med fargerik mosaikk.


Nederst til venstre er en liten katt.Mosaikken på fasaden er laget av beboerne i nærmiljøet.

Ikke nok med at bamsen har fått vinterfrakk på, den har skiftet kjønn også

Bamsen utenfor Bestemors Lekestue

Sist jeg var her - Velkomstbamse - hadde den da vitterlig på seg kjole.

Teddy

25. mars 2009

Lange dager på kontoret

Lange dager på kontoret

Jeg har plassert min blogg i Oslonorske bloggkart!

Å røyke eller ikke røyke

Sol Cigar Co er mye mer enn en tobakksbutikk. Den er en institusjon. Butikken har ligget på samme hjørne rett ved Ibsens leilighet siden 1911.

Sol Cigar Co

Jeg spør om tillatelse til å ta bilder og får straks ja. En av damene som jobber der kommer ut fra bakrommet og sier at bildene vil bli bedre om hun skyver bort glassmonterne. Hun forklarer også hva det er jeg ser.

Sol Cigar Co

Jeg spør om dette låste rommet er et slags prøverom. Hun låser opp og vi går inn. Hun forteller at dette er en humidor hvor cigarene oppbevares under riktige forhold. Om jeg ikke forsto henne feil, er det spesielt luftfuktigheten som er viktig.

Sol Cigar Co

Dette er også humidorer til oppbevaring av cigarer og disse er til salgs. De er håndlaget av spesielle tresorter og er helt unike små møbler.

Sol Cigar Co

Vi snakker litt om innføringen av røykeforbudet på restauranter og hun sier at det fikk stor betydning for omsetningen til butikken ettersom de var leverandør av sigaretter, cigarer og tilbehør til de fleste store restauranter og hoteller.
Nå kan man jo mene hva man vil om røyking - jada, jeg vet det er helsefarlig! - men jeg må si jeg setter pris på denne butikken. De har forresten egen nettside:
Sol Cigar Co

22. mars 2009

VM-paviljongen. Skrekk-og-gru-plassering

Sånn ser det ut på 7.juniplassen nå. VM-paviljongen skal markedsføre Ski-VM 2011, Holmenkollen og Oslo i tiden fremover. Under selve VM skal det også selges billetter her.

VM-paviljongen og statuen av kong Haakon

Kong Haakon undres sikkert over hva i alle dager det er som skjer med området rundt. Tidligere var det en uteservering litt lenger ned på plassen, den het Kongeterrassen, såvidt jeg husker.

VM-paviljongen

Dette er fra baksiden som vender mot Henrik Ibsens gate og Slottet.

VM-paviljongen

Selve paviljongen er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.

Damstredet

Damstredet
Damstredet er et sjarmerende lite område i Oslo og består av små hus, svært trange gater, smug og trapper. Det første huset - Solberg - ble satt opp på midten av 1700-tallet, men de fleste er fra rundt 1810-60.

Damstredet - Veslebrunens stall til venstre
Henrik Wergeland bodde et par år i Solberg da han var nygift med sin Amalie Sofie. I bygningen til venstre i bildet lå stallen til hesten hans, Veslebrunen.

Damstredet
Alle husene er bebodd, dette er ikke noe museum. Å gå rundt her for å ta bilder kjennes nesten som å snoke i andres liv.

16. mars 2009

Når jeg åpner kontorvinduet

og strekker meg langt nok ut, har jeg denne utsikten.

Lyden av utsikten - om jeg kan kalle det noe slikt - gjør at jeg foretrekker å ha vinduet lukket.

På veggene i resepsjonsområdet har vi en del kunst. Vanskelig å si hva dette er. En vikinghjelm?

14. mars 2009

Om å gjøre en reise

En togreise til Oslo var en begivenhet i min barndom. Jeg var en av de få ungene i gata som fikk oppleve det. Søsteren min fikk ikke være med på turen og jeg tror det var fordi hun ble ansett for å være gutteaktig og vill av de voksne. Derfor var det bare moren min og jeg som reiste på besøk. Jeg kan ikke huske hvor gammel jeg var, men det må ha vært rett før jeg begynte på skolen.
Faren min hadde ikke bodd hjemme på flere år. Han var en av dem som fikk tuberkulose og det medførte en mengde nødvendige restriksjoner og innblanding fra det offentlige i vårt liv er jeg blitt fortalt av mine foreldre. Selv var jeg for liten til at jeg husker noe av akkurat det. Det fantes flere former for tuberkulose og ikke alle var smittsomme. Det ble først antatt at han hadde smittsom tuberkulose, men etter en stund viste det seg ikke å stemme. Han hadde fått det i nyrene noe som man kunne operere. Restriksjonene hjemme hos oss ble derfor noe endret.
Hvor lang tid det tok før han ble operert og til han kom på Grefsen Sanatorium, vet jeg ikke.Men nå hadde han altså fått dagspermisjon med tillatelse til å dra til byen og vi skulle hente han på sanatoriet. Jeg kan huske at bygningene gjorde et dystert inntrykk uten at jeg har noen detaljer om det. Jeg erindrer også at jeg ikke helt skjønte hvorfor moren min klemte den ukjente mannen - faren min.
Vi tok trikk til byen. En begivenhet! Faren min hadde sagt til meg at vi skulle på kafè og jeg kunne få spise hva jeg ville. Da vi kom frem til kafeen ville jeg ha gelé med vaniljesaus.


Dette er den tidligere Barneavdelingen. I dag er det barnehage her.


Fra Byarkivet: Grefsen Sanatorium ble åpnet i 1898. I perioden 1909 til 1971 ble det drevet av Oslo Sanitetsforening under navnet Grefsen Folkesanatorium. Historikk: Lå i Kjelsåsveien 51. Anlagt som kaldtvannsbad 1858, drevet til 1898. Dr. Mjøen drev anstalten som sanatorium for tuberkuløse 1898-1909. Deretter drev Oslo Sanitetsforening det som Grefsen Folkesanatorium 1909-1970. Sanatoriet skulle legges ned i 1918. Etter at kjøpesummen var redusert ved tilskudd fra en privatmann, vedtok formannskapet å kjøpe bygningen med inventar for kr 185.000. Bystyret godkjente kjøpet 26. sept. 1918. Kommunen hadde fra 1910 rett til å belegge 15 plasser med lungetuberkuløse, plassantallet ble seinere 20. Omtale av arkivet: Arkivet består av pasientjournaler og fotografier, det er på 44,35 hyllemeter og tidsspennet er 1904-69. Seriekode og -navn: F - Pasientjournaler, 1909 - 1969, 406 stk. G - Pasientjournaler, barn, 1916 - 1953, 42 stk. H - Pasientregister, 1 stk. U - Foto, 1904 - 1906, 1 stk.

Forelsket par observert i Thorvald Meyers gate.

13. mars 2009

Bloggkommentering

Petter hos Neppe.no gjorde meg for en stund siden oppmerksom på hvordan jeg kunne gjøre det enklere for de som ville kommentere på Blogger-bloggene mine. Jeg var ikke klar over det han skrev den gangen og endret mine innstillinger på bakgrunn av det han fortalte.
Under punktet Kommentarer skriver han: Hvorfor kan ikke alle Blogger-bloggere gå til “Innstillinger -> Kommentarer” og velge “Plassering av kommentarskjema = Innebygd under innlegg” ??).

Etter at jeg har vært med noen runder i SkyWatch og for en uke siden i ABC i ord og bilder, blir jeg mer og mer enig i synspunktet vedrørende kommentarskjemaet. Det hender stadig at jeg ikke kommenterer der hvor blogginnehaver har gjort det så vanskelig at jeg ikke skjønner hvordan jeg skal få kommentert. Og så alle disse som har ordbekreftelse med bokstaver jeg må fylle inn!


Slik kan du endre dette:
1. Gå til innstillinger.

2. Gå til kommentarer

Under punktet: Hvem kan kommentere, krysser du av for ALLE

Under punktet plassering av kommentarskjema, krysser du av for Innebygd under innlegg

Lenger ned under punktet som heter Vise ordbekreftelse for kommentarer? Her krysser du av for NEI
Husk å lagre endringene!

Illustrasjonen blir større om du klikker på bildet.

11. mars 2009

Byvandring med Kråka i halvsøvne

Jeg våkner, bøyer meg for å se på mobilen for å finne ut hva klokka er uten å orke å ta på lesebrillene som ligger klistret til høyre kinn. Det ser ut som tallene viser cirka åtte. Jeg pleier ikke stå opp grytidlig på fridagene mine. Gjennom gardinene ser jeg det er lyst ute og jeg står opp. Etter å ha gjort meg ferdig på badet, spist frokost og drukket to kanner kaffe, bestemmer jeg meg for å dra til byen for å ta bilder. Det var noe jeg fikk øye på for bare noen dager siden og da hadde jeg ikke kameraet med meg. Men nå er jeg ikke i stand til å huske hva det er eller hvor jeg så det. Jeg regner med jeg vil komme på det underveis. Da jeg har kommet meg til sentrum strener jeg mot Sentralstasjonen. Men uansett hvor mye jeg ser rundt meg, ser jeg ikke det jeg har i tankene. Beina går av seg selv over mot operaen.
Operahuset
Nei, det er ikke her heller. Og dessuten har jeg blitt litt lei alle mine opera-og Innvik-bilder. Jeg tar av meg sekken for å finne frem det paret med lesebriller jeg alltid har der. Etter å ha fått dem på nesen sjekker jeg hvordan bildene er i skjermen på kameraet. Jeg stusser da jeg oppdager at klokka bare er litt over åtte og lurer på i alle dager hva den var da jeg sto opp.
Fra Bjørvika går jeg oppover Karl Johan, over Stortorvet og opp i Grændsen. Jeg har gitt opp å komme på hva jeg skulle ta bilder av og bestemmer meg for å gå hjemover. Jeg begynner å bli sulten igjen også.
En liten hund bjeffer og titter forskremt på meg fra innsiden av et butikkvindu.
Hund i vinduet
Etter å ha laget meg litt mat laster jeg opp bildene til PC`en. Da kommer jeg på hvor det var jeg skulle hen og hva jeg hadde tenkt å ta bilder av.
Ved tre-tiden drar jeg nedover igjen. Jeg var innom Strøget som går mellom Storgata og Torggata for noen dager siden og så at Dolk og Pøbel har pyntet opp på noen av veggene der nede. Litt av en glorie Dolk`s prest har!
Dolk

9. mars 2009

Hver mann er herre i eget hus - til gjestene er gått.


Dette lille huset har tidligere gjort nytte som bevertningssted og skysstasjon og ble antagelig bygget på midten av 1800-tallet. Huset ligger i utkanten av sentrum og i gamle dager ville man sikkert sagt at det var på landet.
Kanskje du vet hva huset kalles og hvor det ligger?

8. mars 2009

Velkommen til Fjordbyen Oslo!

Fjordbyen

Tvillingtårnene

Aschehougvillaen

Aschehougvillaen ligger inni en stor og velstelt hage på hjørnet av Hafrsfjordgate og Drammensveien og huset har adresse Drammensveien 99. Forleggeren William Nygaard d.e. (1865–1952) kjøpte det i 1894 og flyttet inn med familen sin. Hvor lenge det fungerte som privatbolig vet jeg ikke. I dag er villaen kjent på grunn av den årlige hagefesten som arrangeres av Aschehoug forlag. Enten er du invitert, eller så er du bare ikke kjendis.

Aschehougvillaen

Her er selve inngangspartiet. Huset har en svært spesiell farge, kan den kalles orange?

Aschehougvillaen

Detalj fra forsiden

6. mars 2009

Miller !

Miller!

Jeg traff Miller og matmoren hans da de var på vei til trening i Ruinparken i dag. Miller er bare 3 måneder gammel, men er allerede flink til å gå i bånd. Han trener hver eneste dag. Miller har en noe broket bakgrunn, men det skal ikke legges han til last. Han er en blanding av 5-6 forskjellige hunderaser.

ABC i ord og bilder


Petunia har startet en norsk utgave av ABC Wednesday og den heter ABC i ord og bilder. Du kan lese om det hos henne her. Dette skal være en morsom utfordring og alle som har lyst kan slenge seg med. ABC i ord og bilder starter i dag med bokstaven A og du kan se bidrag og selv være med her: ABC i ord og bilder #1
Jeg er med denne uken og poster bidraget på Cat-a-strophes: ABC i ord og bilder #1

5. mars 2009

"Så mange bokser kjørte jeg over!"

Bokser

Ivar har hatt opprydding.

Mithas for godtegriser

Mithas The Sweethouse ligger på venstre side når du kommer ned Brugata og har passert Vaterlands bro. Det kan være lett å gå forbi uten å se den ettersom butikken ligger halvveis under trafikkmaskinen. Som erklært godtegris klarer jeg ikke å la vær å ta en tur innom.

Mithas The Sweethouse

Disken bugner av alle slags deilige kaker og godterier og det er like vanskelig hver gang å velge hvilke jeg vil ha.

Kakedisken

Mannen bak disken er hyggelig og hjelpsom og til slutt klarer jeg å bestemme meg for en stor hvit og to av disse gule.

Gule kaker

Jeg betaler 20 kroner, svever ut med posen i hånden og stålsetter meg for ikke å begynne å spise av dem før jeg er hjemme igjen.

4. mars 2009

Awarder/bloggpriser og fotoutfordringer

Jeg synes det blir veldig rotete i sidefeltene på bloggen min når jeg har bloggpriser og bannere for fotoutfordringer der. Fant derfor ut at jeg kan samle dem i en egen post.

Bloggpriser
Denne har jeg fått av av Mytteristen for bloggen Magic Penny. Jeg har skrevet om det her: Bloggpris

Denne har jeg fått av Daxán og Mytteristen. Bloggpris

Denne har jeg fått av Valkyrien. BloggprisFotoutfordringer
ABC i ord og bilder er startet av Petunia. Du kan lese mer om det her: PetuniaSkywatch Friday kan du lese om her: Skywatch