15. mai 2009

Kongeskipet

I vintersesongen ligger Kongeskipet til kai ved Vippetangen rett ved Akershus festning. Dette bildet er tatt i mars i år.

Kongeskipet Norge ved Vippetangen

Kong Haakon fikk skipet i gave av folket i 1948 og det er Kongens eiendom. Det er bemannet med mannskap fra Sjøforsvaret.

Fra Wikipedia:

Da den danske prins Carl forhandlet med norske diplomater om å la seg krone som norsk konge, ble han lovet «en yacht utrustet til bruk når han måtte ønske», men den norske statens økonomi tillot ikke det etter unionsoppløsningen. Etter Kongens eksil under den annen verdenskrig kom spørsmålet opp og en innsamling til en folkegave ble startet. I juli 1947 ble den britiske motoryachten «Philante» kjøpt for 1,5 millioner kroner.
Skipet var bygget av Sir Thomas Sopwith, en av Storbritannias fremste flykonstruktører, og ble sjøsatt i 1937 som «Philante».


Kongeskipet

I mai hvert år flytter hun til sin faste plass i Frognerkilen og blir benyttet av Kongen når han måtte ha tid og lyst til det.

Kongeskipet

9 kommentarer:

 1. Det er jo på en måte litt flott da, men litt stusselig til å være et `kongeskip` kanskje?? en kan jo skjønne at Sonja er litt surmulete når hun ser andre båthavner her i Europa...
  Har sett den båten jeg også, på tur inn og ut av Trondheimsfjorden. Lekre former i alle fall, men er den i tre tro??? begynte å lure på det jeg nå...

  Ha en strålende kveld, her krysser vi fingre for at været skal holde seg til over den 17. :-))

  SvarSlett
 2. Det er et flott lite skip det der ja, hadde vært gøy å få tatt seg en tur ombord der :) Men det forblir nok med drømmen,hehe. Ha en fin kveld og god helg.

  SvarSlett
 3. Pent skip, kanskje ikke så storlagent sett sammen med skipene til disse olje baronene, men det er slett ikke ille heller. Pene bilder og.

  SvarSlett
 4. Anne, Rune og Ivar: Flott lite skip, ja. Passende for lille Norge. Ler... Men jeg tror ikke det er av tre, uten at jeg skal si det for sikkert.

  SvarSlett
 5. Helt enig at det passer for lille Norge. Kongeparet hadde ikke passet inn på en moderne kjempeyacht akkurat. Et lite eventyrland trenger en liten eventyrbåt:)

  SvarSlett
 6. Flotte bilder som vanlig :) Håper du har hatt en fin dag.

  SvarSlett
 7. Superhue: Ler! Ja, det er sant.

  John: Tusen takk!

  SvarSlett
 8. Kongeskipet er en klinka stålbåt, besetning , 18 befal og 36 menige. Jeg var befal ombord der i 02 , kjempeflott skute og fin sesong husker jeg. middelhavet 6 uker :-)

  SvarSlett
 9. Anonym: Tusen takk for opplysningene og velkommen hit!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.