5. mai 2009

Å pisse eller ikke pisse - det er spørsmålet

Pissoaret i Stensparken er et av de få offentlige såkalte urinaler i Oslo. Det ble tegnet av arkitekt Harald Aars i funkisstil og sto ferdig i 1937. Nå er det fredet kan jeg lese hos Riksantikvaren. Mitt bilde ble tatt for noen måneder siden og det ser ut til at pissoaret er pusset opp siden det.Hos Riksantikvaren omtales fredningen illustrert med bilder av både ordfører og miljøvernminister på urinalbesøk. Noe av det som skrives om pissoaret:

1) "Arkitekten av urinalet i Stensparken har hatt tre hovedfunksjonskrav som utgangspunkt; pissoaret skulle gi ly for regn, være luftig for å unngå lukt, og gi skjerm mot innsyn. Urinalet har tre ståplasser og er oppført i armert betong."

2) "Offentlige pissoarer var ikke et nytt innslag i bybildet, men fantes allerede på slutten av 1800-tallet. De ble opprinnelig innført for å sette en ny renslighetsstandard i byen, i en tid da mange gjorde sitt fornødne nærmest hvor som helst i gater og streder."

3) "Pissoaret i Stensparken var et yndet og velkjent treffsted for homofile i svært mange år, noe som gjenspeiles i de mange kallenavnene. Den mest kjente betegnelsen er ”Kjærlighetskarusellen”, men også tilnavn som ”Lykkehjulet”, ”Den runde tønne”, ”Soppen” og ”Paraplyen” er blitt brukt."

(Mine understrekninger.)

3 kommentarer:

  1. Artig liten møteplass for de interreserte det der ja... kult

    SvarSlett
  2. Rune: Det får`n si!

    Ivar: Ler... jeg synes det er en litt trist møteplass. Jeg falt forresten for å kalle det Kjærlighetskarusellen. ;o)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.