4. mai 2009

"Politikere er mennesker som, når de ser lys i enden av tunnelen, beordrer mer tunnel."

Det er vanskelig å få et inntrykk av Kongsgården og Mariakirken slik ruinene fremstår i dag. Hvordan påvirket bygningene menneskene som bodde og ferdes her? Mørke. Makt. Storslått. Det er noen av ordene som kommer til meg.
Når du går over gangbroa fra Gamlebyen, er dette det du ser først.

Middelalderparken - Kongsgården nærmest


Kongsgården nærmest og ruinene av Mariakirken ned mot vannspeilet. Vannspeilet er en rekonstruksjon av strandlinjen slik den var på 1300-tallet.
Kongsgården var kongens residens når han var i Oslo. De eldste funnene viser at det var en trebygning her med vollgraver rundt. Ruinene som ligger her nå, er borgen som ble påbegynt av Håkon Håkonsson på 1200-tallet. Selve hallbygningen var på størrelse med Håkonshallen i Bergen.

Her møtes gammelt og nytt. Dette er de grå tårnene jeg har vist bilde av tidligere, men da sett fra Kongsveien på Ekeberg. Middelalderparken fremstår som en idyll i dag her den ligger rett ved motorveien. Parken er et populært utfartssted og
Oslo Middelalderfestival og Øyafestivalen er av de årlige begivenhetene som foregår på området.
Dette er ruinene av Mariakirken, kloss inntil hovedveien. I bakgrunnen til venstre Akershus festning og til høyre Havnelageret som ligger tvers overfor operaen.

Mariakirken

På 1300-tallet var dette en av de flotteste kirker i landet og kan sammenlignes med Nidarosdomen i Trondheim og Hallvardskatedralen i Gamlebyen i Oslo. Det lå opprinnelig en stavkirke her som var fra midten av 1000-tallet, men den ble erstattet av en steinkirke omtrent 100 år etter. Kong Håkon V, som døde 1 1319 og hans ektefelle dronning Eufemia ble begge gravlagt inne i kirken.

Kongsgården og Mariakirken slik de så ut en gang i tiden

KongsgårdenMariakirken

Man kan gå fra Middelalderparken og bort til Bjørvika. Bjørvika med Barcoden og SAS-hotellet sees til venstre i bildet.

Middelalderparken

Når sant skal sies, vet jeg ikke noe om hvordan det var å være dronning Eufemia. Men èn ting vet jeg og det er at hun slapp å oppleve Barcoden.

3 kommentarer:

 1. Falt helt for overskriften din Anne-Sophie! Send den til alle partiene....:)
  Flotte bilder av et sted jeg kun har sett bilder fra faktisk! Kjører forbi der stadig - og ser jo ingenting! Interessant lesning om stedets historie også!

  SvarSlett
 2. Så sant så sant, overskriften står til gull i seg selv. Takk for en fin historisk rundtur :)

  SvarSlett
 3. Valkyrien: Ler! Du burde ta deg en tur dit. Særlig fint nå på våren og utover sommeren.
  Rune: Ler! Det er jo sant. ;-)

  Takk skal dere ha!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.